Verplichte keuring.


De APK (Algemene Periodieke Keuring) is wettelijk verplicht. Het doel hiervan is de verkeersveiligheid te verbeteren en het milieu te beschermen. Wanneer en hoe vaak uw auto naar de APK moet, hangt af van de leeftijd van uw auto, de gewichtsklasse en het type brandstof.


Wat wordt er gecontroleerd bij de APK?

De APK-keurmeester loopt alle zaken na die ervoor zorgen dat uw voertuig zo veilig en milieuvriendelijk mogelijk kan rijden. Een APK bestaat uit:

  • Verkeersveiligheid. 

De remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie.

  • Milieu. 

Uitstoot van uitlaatgassen: bij auto's met een benzine-, LPG- of aardgasmotor heeft de APK een viergasmeting, bij dieselauto's wordt ook gemeten hoeveel roet ze uitstoten. 

  • Registratie. 

Het kentekenbewijs (online), het voertuigidentificatie- oftewel chassisnummer en de gebruikte brandstof. Sinds 1 januari 2014 moeten alle RDW-erkende bedrijven de kilometertellerstanden registreren. Het gaat om voertuigen tot en met 3.500 kilo GVW. 

Wanneer moet u uw bedrijfswagen laten keuren?

Het tijdstip waarop u een APK moet laten uitvoeren, is afhankelijk van de leeftijd en brandstofsoort van uw bedrijfswagen.

Tip.

U kunt uw Volkswagen bedrijfswagen tot twee maanden voor de eerstvolgende APK-vervaldatum laten keuren. De oorspronkelijke vervaldatum wordt dan, afhankelijk van de geldende keuringsfrequentie, met een of twee jaar verlengd. Heeft u ook andere merken in uw wagenpark? Geen probleem. Ook daarvoor kunt u bij ons terecht.


Bekijk de service video van Volkswagen Bedrijfswagens. 


In deze video krijgt u meer informatie over de APK voor uw bedrijfswagen.


Direct contact met onze Service adviseurs? 


Wilt u direct weten wanneer uw bedrijfswagen APK gekeurd moet zijn? Of direct een werkplaatsafspraak maken om de keuring in te plannen? Neem dan contact op met onze collega's van de Service afdeling. Zij helpen u graag verder.


  Direct bellen   Werkplaatsafspraak maken  Veelgestelde vragen over APK voor Volkswagen Bedrijfswagens.


Wat als ik mijn kentekenbewijs niet bij me heb?

Geen probleem. Doordat wij de gegevens online controleren, is het tonen van een fysiek kentekenbewijs (pasje of papier) niet nodig bij de APK.

Welke bijkomende kosten zijn er?

Bij iedere APK horen de kosten voor het afmelden bij het RDW (vergelijkbaar met leges) van € 3,85. Bij de gratis APK (in combinatie met onderhoud) betaalt u deze afmeldkosten apart, bij een losse APK van € 25,- zijn deze kosten reeds opgenomen in de prijs. € 25,- is dus ook echt € 25,-. Verdere kosten zijn er niet, behalve als er reparaties nodig zijn om de auto goedgekeurd te krijgen. Deze stemmen wij altijd van tevoren met u af.

Wanneer moet mijn bedrijfswagen APK-gekeurd zijn?

Als uw voertuig al eerder is gekeurd, dan kunt u de vervaldatum van de APK-keuring hier bekijken of u kijkt naar de datum die op het APK-keuringsrapport staat.
Als uw voertuig nog niet eerder is gekeurd, dan kunt u in onderstaand schema zien wanneer uw voertuig voor het eerst APK gekeurd moet worden. Ook kunt u hieruit aflezen hoe vaak u uw voertuig moet laten keuren.