8 mei 2012

Help! Er brandt/knippert een lampje op mijn dashboard dat ik niet herken. Wat moet ik doen?


Helaas gebeurt het in de praktijk nog te vaak dat automobilisten te lang doorrijden als er waarschuwingslampjes beginnen te branden of knipperen op het dashboard. Het wordt eerder als ‘vervelend’ en ‘irritant’ beschouwt, dan dat het als waarschuwing wordt gezien. Waarschuwingslampjes zitten er natuurlijk niet voor niets: ze maken de bestuurder attent op het feit dat er iets ‘niet klopt’.

 

Hoe weet je nu wat er aan de hand is?
Om u nu een overzicht van alle betekenissen van waarschuwingslampjes te geven, ging ons wat te ver. Elk lampje heeft namelijk zijn eigen betekenis en sommige lampjes kunnen verschillende oorzaken hebben. U kunt hiervoor het beste de ‘verkeerslichtregel’ hanteren. Dit houdt in:

 

• Rood lampje: direct stoppen en mobiliteitsdienst bellen*.
• Geel/oranje lampje: doorrijden en bij de eerste de beste gelegenheid in het instructieboekje van de auto opzoeken wat het lampje betekent**
• Groen lampje: doorrijden. Er is een extra functie ingeschakeld (bijvoorbeeld verlichting of cruise control).

 

De verkeersregel is eenvoudig te onthouden en voorkomt dat u te lang doorrijdt en wellicht meer schade aan de auto toebrengt. Vertrouwt u het helemaal niet, dan is een bezoek aan uw dealer de beste oplossing.

 

* Voor Audi is dit: 0800-2834 4857 en voor Volkswagen/Volkswagen Bedrijfswagens: 0800-555 7000. Beide nummers zijn alleen gratis bij uitgevoerd onderhoud volgens fabrieksvoorwaarden bij een dealer of servicepunt. Mochten deze servicenummers om technisch redenen niet bereikbaar zijn, dan kunt u bellen naar 033- 4949 102 (niet gratis).

** knippert het lampje en/of ervaart u ander rijgedrag van de auto, dan dient u niet verder te rijden en te handelen als bij een rood lampje.


 

Meer nieuws...