9 april 2015

WereldpremiŤre nieuwe Volkswagen Transporter op 15 april


Optellen naar de nieuwe Transporter: T2 (1967 – 2013)

Op 15 april onthult Volkswagen Bedrijfswagens de nieuwe Transporter, de alweer zesde generatie. De tweede generatie Volkswagen Transporter werd gebouwd van 1967 tot 2013 (!). Daarmee was het een waar ‘productiekanon’. De T2 rolde in die 46 jaar van vele productielijnen - van Hannover tot BraziliŽ.

In 1967 kreeg de eerste generatie Transporter een opvolger. Eigenlijk stond die al in 1960 klaar om het stokje van de T1 over te nemen. Maar de eerste generatie Transporter was zo’n succes, dat Volkswagen nog zeven jaar wachtte met de introductie van de T2.

Plattere motor, meer bagageruimte
De tweede generatie Transporter (T2) was groter, had een betere wegligging en kreeg een nieuwe, ‘platte’ luchtgekoelde 1.6-liter boxermotor met 47 pk. Door zijn compactere formaat bezorgde deze krachtbron de Transporter nog meer laadruimte. Verder maakte de rechte voorruit met middenstijl plaats voor een fraai rond exemplaar uit ťťn geheel.

Veiligheidsinnovaties
Vooral op het gebied van veiligheid maakte de T2 grote stappen. Nieuw waren de versterkte portieren, gevorkte stalen chassisbalken aan de voorzijde en een ingenieuze, gepatenteerde stuurinrichting die wegklapte bij een aanrijding.

Leuk om te weten over de Volkswagen T2
•De productie van de T2 eindigde na 46 jaar in december 2013. De reden: de integratie van ABS en airbags (in BraziliŽ verplicht per 1 januari 2014) in de T2 bleek te ingewikkeld.
•De tweede generatie Transporter vervulde een belangrijke rol in de aanleg van het Nederlandse gasleidingstelsel. De T2 had een prominente rol in het wagenpark van de Gasunie.
•De vele ‘SonderausfŁhrungen’ maakten van de T2 een groot succes. Naast de reguliere gesloten uitvoeringen en busversies waren er de speciale versies van de bestelwagen. Ook een pick-up met een extra grote laadruimte tot 10 m3 behoorde tot het portfolio. De camper was inmiddels vertrouwd, maar de T2 was er tevens als ambulance, kiepwagen met hydraulische baklift.  

 

Meer nieuws...