10 april 2015

Het Audi-brein achter autonoom rijden

• Centraal aansturingssysteem binnen twee jaar in serieproductie
• Ongekende rekenkracht in compact formaat
• Kunstmatige intelligentie maakt Audi’s ‘zelflerend’

zFAS, het Fahrassistenzsteuergeršt, is de spil in autonoom rijdende Audi’s. Het is een elektronisch brein dat gebruikmaakt van supersnelle hightech processoren. Deze verwerken alle informatie die nodig is voor autonome rijfuncties en sturen op basis daarvan de verschillende systemen aan. Audi heeft Delphi aangewezen als producent van het centrale aansturingssysteem. In de nabije toekomst wordt zFAS stap voor stap geÔntroduceerd in nieuwe modellen van Audi.

zFAS is ontwikkeld in samenwerking met toonaangevende tech-partners als TTTech, Mobileye, nVidia en Delphi. Het elektronische brein met het formaat van een laptop is in staat informatie van een groot aantal sensoren te verwerken. Op basis hiervan kan zFAS razendsnel een compleet ‘model’ van de directe omgeving van de auto samenstellen. Deze informatie wordt doorgegeven aan de verschillende assistentiesystemen. Daarmee is zFAS de spil in alle autonome rijfuncties.

Voor het eerst geÔntegreerd
Op dit moment is het nog zo dat elk assistentiesysteem een eigen aansturing heeft. Audi is de eerste fabrikant die alle functies in ťťn unit heeft weten te integreren. Om dit te bereiken, heeft Audi een benadering gekozen waarbij niet naar het functioneren van elk afzonderlijk assistentiesysteem werd gekeken, maar naar de optimale samenwerking ervan.

Compact als een laptop
De ‘integrale benadering’ van Audi heeft er voor gezorgd dat het aansturingssysteem zFAS zo compact mogelijk kon worden. De complete unit heeft de grootte van een laptop. Enkele jaren geleden was de benodigde technologie nog zo omvangrijk dat er een compleet bagagecompartiment van een auto voor nodig was. Enkele belangrijke bestanddelen van zFAS zijn de EyeQ3 mobile processor van Mobileye en de nieuwe Tegra K1-processor van nVidia. De gezamenlijke rekenkracht van deze processoren komt overeen met die van de complete elektronische architectuur van een middenklasser.

Zelflerende auto’s
In de nabije toekomst kunnen automoom rijdende Audi’s ‘leren’ terwijl ze rijden. Dit wordt mogelijk door Audi connect met een snelle mobiele LTE-dataverbinding en aansluiting op de cloud. Informatie die via de sensoren binnenkomt, wordt verzameld en genalyseerd en indien nodig verwerkt in het ‘geheugen’ van de auto. Zo maakt de kunstmatige intelligentie van zFAS het mogelijk om steeds beter te reageren op complexe verkeerssituaties.

 

Meer nieuws...