11 februari 2016

Nieuwe regels: tachograafplicht


Veel ondernemers maken regelmatig gebruik van een aanhangwagen die door een bestelwagen of lichte vrachtwagen (meer dan 3.500 kg) wordt getrokken. Voorheen maakten deze ondernemers gebruik van een vrijstelling, die bepaalde dat binnen Nederland de tachograaf niet gebruikt hoefde te worden. Per 1 maart 2015 is echter een nieuwe tachograaf verordening in werking getreden, waardoor de regels veranderen.

Er wordt enkel een uitzondering gemaakt op de tachograaf-plicht wanneer:

- Het totaalgewicht van de voertuigcombinatie onder de 7.500 kg blijft en
- De bestuurder niet meer dan 12 uur per week met de combinatie rijdt en
- Deze persoon zelf aan het werk gaat met de materialen of machines die hij vervoert.

Deze vrijstelling is alleen van toepassing als het voertuig binnen een straal van 100 kilometer vanaf de vestigingsplaats van het bedrijf blijft.

De wijzigingen van de verordening zijn grensoverschrijdend. Een ondernemer uit de grensstreek kan zich dus ook in het buitenland beroepen op de uitzondering op de tachograaf-plicht (mits hij aan de voorwaarden voldoet).

Gevolgen door de wijzigingen
Indien een bestelauto met aanhanger door de nieuwe wetgeving wťl onder de tachograaf-plicht valt, dan moet er in het voertuig een tachograaf worden ingebouwd. Wanneer een voertuigcombinatie buiten de tachograaf-plicht valt, moeten chauffeurs een registratie bijhouden. Deze registratie is vormvrij: het bedrijf/de chauffeur mag kiezen hoe deze registratie eruit ziet, het moet enkel voldoen aan de regels van de arbeidstijdenwet.

Het overtreden van de rij-en rusttijdenwet wordt flink beboet. Misbruik of verkeerd gebruik van de tachograaf wordt eveneens bestraft met forse boetes. Helaas worden er nog veel overtredingen begaan. Soms bewust, maar ook heel vaak onbewust. Bij een reguliere controle kan de totale boetelast snel oplopen tot vele duizenden euro’s.

 

Meer nieuws...