8 december 2017Tips voor rijden op gladde wegen. 

Veiligheid voor alles! 


Het is glad! Dit betekent: doe voorzichtig. Moet je de weg op? Pas dan je rijstijl aan. Heron Auto geeft je enkele tips om te rijden met glad weer.

1. Trek rustig op.
Vooral met een laag sneeuw is het verstandig om rustig weg te rijden. Geef je te veel gas, dan kan het gebeuren dat je banden zich dieper in de sneeuw graven. Het belangrijkste is daarom om weinig gas te geven en heel rustig op te trekken. Wegrijden in de tweede versnelling kan zorgen voor meer grip. 

 

2. Kijk ver voor je uit.

Wanneer je zo ver mogelijk voor je uit blijft kijken zorg je er meestal automatisch voor dat je een rechte lijn aanhoudt. 
 


3. Houd afstand.

Met normale rij-omstandigheden is het al verstandig om genoeg afstand te houden, maar met gladde wegen is het belangrijk nog meer afstand te houden. Je hebt meer tijd nodig om af te remmen, mocht je voorganger plotseling remmen dan moet je hier op in kunnen spelen. Zit je er te dicht op, dan ben je al snel te laat. Let ook goed op met invoegen, doe dit nooit op het laatste moment.
 


4
. Remmen: soms hard, soms helemaal niet.

Moet je een noodstop maken, dan wil je dat het ABS (antiblokkeersysteem) optimaal functioneert. Ga dus niet steeds een beetje ‘pompend’ remmen. ABS werkt alleen als je de remdruk hoog houdt. Het is dan zaak zowel je rem als je koppeling - bij voorkeur tegelijkertijd – hard in te trappen. Schrik niet als je rempedaal gaat trillen of als je rare geluiden hoort. ABS zorgt ervoor dat je wielen blijven draaien (anti-blokkeren dus) en daardoor kun je blijven sturen als dat nodig is.

Soms kun je juist beter helemaal niet remmen. In bochten bijvoorbeeld. Je kunt beter je gas loslaten om vaart te minderen. Geef pas weer gas als je de bocht uit bent. Mocht je de bocht toch niet goed hebben ingeschat en zie je de vangrail op je afkomen, blijf dan vooral kalm. Ga niet aan je stuur lopen trekken; je kunt de auto beter laten glijden en rustig je stuur in de juiste rijrichting draaien. Zodra je weer grip hebt, ga je dan vanzelf de goede kant op. 

 5. Blijf ook met winterbanden extra alert.

Slippende auto op glad wegdek. Ook met winterbanden onder je auto zal je rekening moeten houden met de omstandigheden. Normaal gesproken is je remweg, als je twee keer zo hard rijdt, al vier keer zo lang. Bij gladheid wordt dat nog versterkt. En winterbanden mogen dan een kortere remweg hebben dan zomerbanden, als je hard rijdt wordt dat effect volledig opgeheven.

Sommige mensen denken dat het helpt om de bandenspanning te verlagen. Ze redeneren dat de banden dan meer contact maken met de weg en dat zou moeten resulteren in extra grip. Helaas: te slappe banden gaan ten koste van de stabiliteit. Daar komt nog bij dat winterbanden sowieso wat zachter van structuur zijn dan zomerbanden. Om ze optimaal te laten functioneren, is de juiste bandenspanning nůg belangrijker.


Heb je nog niet gewisseld? Maak dan nu je afspraak bij een van onze vestigingen! 

 

* Bron ANWB

Meer nieuws...